top of page

Tudi v Libanonu se življenje vrača na stare tire po obdobju, ki je bilo zaznamovano s Covid-19, karantenami in prepovedmi izhoda. To smo z lokalno partnersko organizacijo izkoristili tudi v okviru projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu« in na jugu Libanona organizirali enodnevno lokalno akcijo proti nasilju po spolu.


Akcijo je pripravila skupina deklet, mater in očetov, ki v projektu izvajajo tudi srečanja za sovrstnice, kolegice in kolege o nasilju po spolu in nevarnostih otroških porok. Tekom akcije so dekleta in matere na ulicah begunskega taborišča Ein El Helwah in v njegovi okolici naključne mimoidoče spraševale vprašanja in jih informirale o nasilju po spolu ter delile zemljevide z naslovi organizacij, ki nudijo skupinsko in individualno psihosocialno pomoč. V pogovorih je sodelovalo okoli 200 moških in žensk, ki so prejeli tudi maske za zaščito pred Covid-19.


Očetje so medtem na različnih lokacijah ustavljali avtomobile in naključne šoferje informirali o nasilju po spolu. Okoli 150 šoferjev se je ustavilo in prisluhnilo očetom, ki so na kratko predstavili vrste nasilja po spolu ter njegove posledice. Medtem ko so se nekateri šoferji strinjali, da se je proti nasilju po spolu potrebno boriti, so drugi priznavali, da včasih uporabijo nasilje, predvsem verbalno, saj so pod različnimi pritiski zaradi ekonomskih in drugih težav.

Za koncu akcije so se očetje skupaj s skupino mladih fantov na motorjih z napisi, ki spodbujajo boj proti nasilju po spolu, podali po kampu in na tak način vzbudili pozornost ljudi.


V okviru projekta, ki ga Zavod Emma izvaja v sodelovanju z lokalnim partnerjem Nabaa – Development action without border, Zavodom Krog in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve in Republike Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, bo sicer izvedenih več lokalnih akcij, naslednja je načrtovana že čez približno mesec dni.

Comentários


bottom of page