top of page

V okviru projekta »Zaščita pravice do dostojnega staranja in preprečevanje demence«, ki ga Zavod Krog iz Slovenije in NVU Impuls iz Črne gore izvajata na severu Črne gore, smo organizirali drugo izvedbo usposabljanja prostovoljcev za praktično delo in nudenje laične psihosocialne pomoči starejšim, osebam z demenco, njihovim družinam in skrbnikom.


Demenca, ki jo nekateri imenujejo tudi bolezen 21. stoletja, je sindrom, ki se kaže v napredujočem upadu kognitivnega delovanja. Nedavna poročila ocenjujejo, da se demenca razvije pri skoraj 9,9 milijona ljudeh na leto, kar pomeni en nov primer vsake tri sekunde. Prav iz danih razlogov je bistveno, da začnemo kot družba v ospredje postavljati strategije in akcijske načrte, ki bodo ljudem z demenco, njihovim družinam, skrbnikom, pa tudi širše, pomagali do uspešnejše obravnave in pomoči.


Ker se zavedamo pomena medgeneracijskega in medsektorskega sodelovanja za naslavljanje dane problematike, v našem projektu izobražujemo prostovoljce za praktično delo z osebami z demenco in njihovimi družinami. Cilj treininga, ki je potekal v Nikšiću 15. in 16. maja 2023, je bil opolnomočiti prostovoljce za specifične aktivnosti, pridobiti znanja in se naučiti občutljive komunikacije, ki jim bo omogočila nuditi laično psihosocialno podporo osebam z demenco. Spoznali so se še s tematiko pravic starejših in ljudi z demenco, s poudarkom tudi na pomenu prostovoljstva za družbo in njen napredek. Usposabljanje sta izvedli dve izkušeni in strokovni trenerki, socialna delavka ga. Biljana Raičević Konjević in psihologinja ga. Sanja Topalović iz Inštituta za socialno zaščito in zaščito otrok (Črna gora).


Novoizobraženi prostovoljci se bodo aktivno vključili v tekoče in prihajajoče projektne aktivnosti, kot so mentorski program, ki omogoča stalno podporo pri praktičnem delu, in hišni obiski za nudenje laične psihosocialne pomoči. Postali bodo tudi »Promotorji dostojnega staranja« v svojih lokalnih skupnostih, kar pomeni, da bodo nadalje delili svoja znanja o pomembni temi demence v boju proti stigmi in predsodkom. Veselimo se njihovega nadaljnjega dela, kot tudi nadaljnjega uspešnega izvajanja projektnih aktivnosti.








bottom of page