top of page

Vojna v Sudanu, kjer deluje Zavod Krog, se nadaljuje že sedmi mesec. Po navedbah generalnega podsekretarja za humanitarne zadeve in koordinatorja za nujno pomoč ZN Martina Griffithsa se država sooča z eno najhujših humanitarnih katastrof v novejši zgodovini, prebivalstvo je že več kot pol leta priča neprestanemu prelivanju krvi, terorju, spolnemu nasilju.


V spopadih med vojsko in silami za hitro posredovanje je doslej umrlo že več kot 9000 civilistov, država se po navedbah Mednarodne organizacije za migracije sooča z največjim številom notranje razseljenih na svetu. Teh je že več kot sedem milijonov, od tega je moralo varno zatočišče znotraj Sudana v zadnjih šestih mesecih poiskati več kot 4,5 milijona ljudi, v sosednje države pa je zbežalo okoli 1,2 milijona Sudancev in Sudank.


Medtem ko na vidiku ni nobenega mirovnega sporazuma ali premirja, svet pa je na Sudan v luči drugih kriz popolnoma pozabil, več kot 25 milijonov Sudancev in Sudank potrebuje humanitarno pomoč v hrani, vodi, zdravilih. V državi deluje le še nekje 30 odstotkov bolnišnic, primanjkuje zdravil, v nekaterih provincah se poleg ranjenih in drugih bolezni širita tudi kolera in malarija. UNICEF opozarja, da so zaradi spopadov, bolezni, podhranjenosti ogrožena življenja 10.000 otrok.


Čeprav so spopadi najbolj intenzivni v prestolnici in Darfurju, od koder poročajo o požigih celotnih vasi in etničnem čiščenju, se konflikt nevarno širi tudi na druga območja Sudana. Tu živijo številne etnične skupine, ki govorijo več kot sto različnih jezikov in dialektov in ki imajo svoje kulture, običaje in načine življenja.


Zaradi izbruha nasilja, spopadov in pokolov v Darfurju, je Zavod Krog v sodelovanju z lokalno nevladno organizacijo Hope aktivnosti projektov prenesel iz Južnega Darfurja v provinci Beli Nil in Gadaref. V provinci Gadaref je prehranske pakete v okviru projekta »Voda, hrana in zaščita pred nasiljem za sožitje in dostojanstvo darfurskih skupnosti« doslej prejelo 80 družin oziroma več kot 460 posameznikov. V provinci Beli Nil pa je v okviru projekta »Voda, higiena, hrana za dostojno življenje Darfurcev« prehranske pakete prejelo 120 družin, higienske pakete pa 300 žensk in deklet. Oba projekta financira slovensko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.










bottom of page