top of page

Pridružite se nam pri raziskovanju političnega ozadja kontroverznega spomina na Pliberške/ Bleiburške procese


Mladinska izmenjava, 2-9.7.2023 Bleiburg/Pliberk, Avstrija


Danes sta desničarski populizem in desničarski ekstremizem ponovno v porastu v mnogih Evropskih državah in tem se je potrebno upreti. Mnoge nacionalistične skupine uporabljajo zgodovino v netočnih ali lažnih kontekstih za širjenje svojih političnih idej in sovraštva. V Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem je mit o »pokolih v Pliberku« tipičen primer tega.


Avstrijsko mesto je stičišče hrvaških desničarskih ekstremistov , kjer se v zadnjem času vsako leto v maju mesecu zbere na tisoče privržencev ustaštva in neonacizma. Poleg omenjenih je vsako leto vse več vidnih političnih veljakov, ki prihajajo iz vrst desnega političnega pola, konservativcev in predstavnikov rimo-katoliške cerkve kjer obeležujejo spomin na domnevne žrtve »tako imenovanega Pliberškega pokola«, ki naj bi se zgodil maja, leta 1945. Od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej se je spominska slovesnost tega mita razvila v eno največjih srečanj skrajne desnice in neonacističnih skupin v Evropi. Šele leta 2022 je avstrijska vlada uradno prepovedala komemoracijo na spomin Pliberških pokolov.


Izmenjava bo potekala v bližini Pliberka/Bleiburg in razpravljali bomo o naslednjih temah iz antifašistične perspektive:

-Zakaj in kako zgodovina in spomin na mit vplivata na nas danes?

-Kako je nastal »mit o Pliberških pobojih« in kako, oziroma zakaj še zmeraj obstaja?

-Zakaj so avstrijske oblasti toliko dolgo časa tolerirale srečanja?

-Kako se lahko zoperstavimo desničarskim težnjam v Evropi?


KAJ ŽELIMO DOSEČI

Skupaj bomo razvili strategije proti desničarskem populizmu in ekstremizmu. Naučili se bomo kako se boriti proti mitom s tem, da širite resnico in dejstva preko socialnih omrežjih, člankih na WIkipediji ali drugih medijih, z razstavami, kratkimi filmi, z organiziranjem izobraževalnih delavnic ali preprosto s kreativnim pisanjem.


KDO SE LAHKO PRIJAVI

Vsi, ki ste iz Slovenije, Avstrije ali hrvaške in ste stari med 18 in 30 let.

Imate čas biti prisotni cel čas izmenjave.

Za vse, ki vas zanimajo zgodovinska dejstva.

Prednost imajo osebe, ki prihajajo iz diskriminiranega okolja z manj možnosti in osebe s posebnimi potrebami.

Potrudili se bomo, da bo projekt potekal v varnem okolju in na podlagi individualnih potreb udeleženk in udeležencev.

Posebna spodbuda tistim, ki nimajo možnosti potovanja, da se prijavijo na izmenjavo.


LOGISTIKA, FINANČNI POGOJI IN POTOVANJE

Izmenjava bo potekala v seminarski hiši na podeželju. Spali boste v sobi, ki si jo delite z drugimi. Od vseh udeležencev se pričakuje sodelovanje pri hišnih opravilih kot so pospravljanje, pomoč v kuhinji in podobno, čiščenje in skrb za drugega.


Pokrijemo lahko vse bistvene stroške programa (vključno s hrano, potni stroški do 180 EUR, namestitev in izmenjava) preko Erasmus+. Trajnostno potovanje: Prosimo vas, da pridete na to usposabljanje z bolj trajnostnim prevoznim sredstvom . Do prizorišča je mogoče priti iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške z vlakom, skupnim avtomobilom ali avtobusom, zato ne bomo refundirali letalske karte. Lahko vam omogočimo transfer od železniške postaje v Bleiburgu/Pliberku do hostla.


Dostopnost: Prizorišče ni dostopno za invalide na vozičku.


Tiha soba bo na voljo v primeru senzorične preobremenitve.


Unisex spalnice in sanitarije bodo prav tako na voljo.


Glede dostopnosti lahko pišete Mirni na coordination.sciaustria@gmail.com.


KAKO SE PRIJAVIŠ;

Za prijavo izpolnite prijavni obrazec.


Tisti, ki bodo sprejeti, bodo naknadno prejeli podroben informativni list (vključno z informacijami o tem, kako priti do do prizorišča, kako rezervirati svoja potovanja, o dnevnem redu projekta).

Rok za prijavo je 5. maj 2023.


Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi s projektom in prijavo, ne oklevajte in nas kontaktirajte: Ratko na ratko@zavod-krog.si.


Veselimo se vaše prijave :)
Koordinacijska ekipa – Karlo, Emina, Ratko, Benni, Milena, Mirna & Thomas
Comments


bottom of page