top of page

Zavod Emma in Zavod Krog vas vabita na spletni pogovor o vplivu pandemije Covid-19 na preprečevanje nasilja po spolu in nudenje podpore žrtvam. Cilj pogovora, na katerem bodo sodelovale strokovnjakinje iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Libanona, Združenih držav Amerike, Makedonije in Turčije, bo izmenjati izkušnje in dobre prakse, razvite v omenjenih državah, za boljše delovanje na področju boja proti nasilju po spolu v kontekstu trenutne pandemije ali v podobnih razmerah v prihodnje.


Pogovor organiziramo v ponedeljek 29. novembra ob 15.30 uri na spletni platformi Zoom.


Zaprtja in različne ukrepe, ki so bili uvedeni, da bi zajeziki pandemijo, je spremljalo naraščanje nasilja v družini in nasilja na podlagi spola. Pandemija je po vsem svetu še dodatno izpostavila neenakosti med spoloma ne glede na države. V Sloveniji je policija poročala, da se je število primerov nasilja po spolu od izbruha pandemije povečalo za dvajset odstotkov, o podobni ali še slabši statistiki pa poročajo tudi iz drugih držav.


Organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja po spolu in podpore žrtvam, so se na nove in izredne razmere odzvale na različne načine, vsaka se je marsikaj tudi naučila. Zato bomo tekom pogovora izmenjali izkušnje in med drugim odgovorili na naslednja vprašanja:

- kako je pandemija Covid-19 vplivala na izpostavljenost nasilju po spolu in kakšni so bili novi oziroma prilagojeni ukrepi na ravni držav in organizacij za preprečevanje nasilja?

- Priložnosti in izzivi na področju preprečevanja nasilja po spolu v kontekstu Covid-19 na ravni države in organizacij

- Priložnosti in izzivi na področju zaščite žrtev v kontekstu Covid-19 na ravni države in organizacij

- Izkušnje in dobre prakse, ki se jih lahko uporabi na področju nasilja po spolu v kontekstu Covid-19 ali v primeru podobnih kriznih razmer v prihodnje.


V spletnem pogovoru bodo sodelovali:

· Dževada Popaja – strokovna vodja, svetovalka, ustanoviteljica in direktorica Inštituta Emma

· Hiba Hamza – programska vodja v organizaciji Development Action without Border - Nabaa, Libanon

· Irma Šiljak – strokovna sodelavka v MEDICA Zenica, Bosna in Hercegovina

· Leila Milani – Visoka svetovalka na področju zagovorništva v organizaciji Futures without violence

· Vesna Dishlijovska – pravnica pri Združenju mladih pravnikov Makedonije (MYLA)

· Gost iz Turčije – informacije bodo še dodane


Pogovor bo povezovala Tija Jerkič, sodelavka Zavoda Emma. Spletni pogovor bo v angleškem in slovenskem jeziku z zagotovljenim simultanim prevodom.


Prosimo vas, da se na pogovor prijavite TUKAJ.


Za dodatne informacije lahko pišete na katja@zavod-krog.si. Povezavo na dogodek boste prejeli na dan dogodka.Spletni pogovor je del projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu«, ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve, in projekta »Krepitev kapacitet za boljše preprečevanje nasilja po spolu in podporo žrtvam med pandemijo Covid-19«, ki ga podpira Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.Comentarios


bottom of page